luni, 9 februarie 2009

Ciocolata de casa in foi de napolitane.


Ingrediente :

2 foi de napolitana
1 kg zahar
500g lapte praf
100g cacao
200g unt
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura zeama de lamanie
200 g nuci sau alune
2 dl apa

Zaharul se pune in cratita smaltuita impreuna cu apa si zeama de lamaie . Se fierbe pana se leaga ca pentru glazura. Cand se pune o picatura in apa rece se aduna ca o miere, nu se imprastie in apa. .
Lamaia impiedica zaharisirea . Cand siropul este legat, se trage la o parte de pe foc, si se pune untul. Cand untul este topit se adauga laptele praf si cacaoua bine cernute. Se amesteca repede cu lingura sa nu se faca cocoloase. Cand compozitia este omogena se ia de pe foc , se pune vanilia si nucile sau alunele taiate bucati mari .
Compozitia se toarna intr-o tava in care am pus o foaie de napolitana. Se niveleaza si se pune celalata foaie de napolitiana . Se lasa pana a doua zi .
Se taie in bucati cat dorim de mari si se poate pastra mai mult timp in cutii de carton.

Pofta buna!

5 comentarii:

  1. Hermine foarte buna ciocolata de casa si foarte bine ti-a iesit ,am facut si eu chiar saptamana trecuta,daca ar fi dupa fiica-mea ar trebui sa fac zilnic ,pupici!
    Data viitoare am sa fac si eu in foi de napolitana ca pare ca o prajitura ...buna idee!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna,Hermine!am vazut reteta de ciocolata si...mi-a facut cu ochiul! spune-mi,te rog,cat inseamna-2dl apa?am terminat de mult scoala si-am cam uitat unitatile astea de masura!iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lissa , da intradevar foarte buna e ciocloata de casa , iar alunele ii dau un gust deosebit.
    Puiul meu nu prea se omoara cu dulciurile , ma ajuta prin bucatarie , dar atat. El prefera fructele si ma bucur, singura lui slabiciune e ciocolata Kinder.
    In schimb , noi adultii nu prea rezistam tentatiei de dulce facut in casa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabriela - nici o problema 2 dl inseamana 200 ml . Reteta este dint-ro carte cu retete pe care am mostenito de la bunica. In ziua de azi se mai rar foloseste aceasta unitate de masura .
    Ciocolata este foarte buna nu ezita sa o faci . Nucile sau alunele poti sa le prajesti putin in prealabil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante retete, usoare si rapide cu produse cat de cat accesibile.

    RăspundețiȘtergere